Het huis van Ad en Cecile Smeulders wordt gekenmerkt door hoge ruimtes, een zee van licht, verplaatsbare wanden, spannende doorkijkjes en nauwelijks muren en deuren. Door de open structuur kun je zien hoe er binnen wordt geleefd.

Ad Smeulders, zelf architect, en zijn vrouw Cecile, kunstenaar/ fotograaf, woonden voorheen in een groot monumentaal herenhuis aan het Wilhelminapark in Tilburg. Sinds hij geen kantoor meer heeft, zij geen galerie en de vier kinderen het huis uit zijn, vonden ze het pand te groot voor hun tweeën. Beiden diep geworteld in Tilburg, wilden graag een huis naar eigen ontwerp laten bouwen in de binnenstad. Ze troffen aan de Poststraat in hartje stad een ruim tien jaar braakliggend terrein van zo’n 500 vierkante meter. Toen ze het gemeentehuis belden met de vraag of ze het perceel konden kopen, reageerde men verbaasd: zoiets lijkt toch voorbehouden aan projectontwikkelaars. Echter, ‘particulier opdrachtgeverschap’ is niets nieuws, tot halverwege de vorige eeuw waren het juist particulieren die in Tilburg grond kochten van de gemeente of van derden, een woonhuis lieten ontwerpen en een aannemer opdracht gaven voor de bouw hiervan - het particulier opdrachtgeverschap avant-la-lettre. Het straatbeeld dat zo ontstaat is veel gevariëerder dan wanneer een projectontwikkelaar een rijtje identieke huizen bouwt.

Gevarieerd werd het zeker in de Poststraat. Ad en Cecile, en hun toekomstige buren kochten samen het perceel van de gemeente. Het was één aanbesteding met één aannemer. Op een aantal restricties na, zoals de bouwhoogte en de plicht tot het parkeren van de auto op het eigen terrein, konden ze doen wat ze wilden. Het leverde twee moderne, precies 11 meter brede stadshuizen op, maar wel twee totaal verschillende.

Alleen al het tekenen van een eigen huis leverde Ad veel plezier op. Hij schetste vier bouwlagen met een heldere, in twee richtingen symmetrische plattegrond. Museum De Pont, ook in Tilburg, vormde met zijn vrij indeelbare ‘lege’ plattegrond een inspiratiebron. Ook Ad en Cecile wilden een casco realiseren, waarbij uitsluitend de gevels, de wanden langs de trappen en per bouwlaag steeds enkele kolommen dragend waren. Zo ontstonden per etage vier identieke open ruimtes die je naar wens kunt invullen rondom vides die overal spannende doorkijkjes opleveren. Om de ruimtelijkheid niet te doorbreken zijn er dus nauwelijks wanden en slechts een vijftal deuren in het hele huis, maar wel veel ramen die het zonlicht op elk moment van de dag binnenlaten. ‘Juist dat licht is heel belangrijk’, vertelt Cecile.
Ze wilden geen ‘voorgeprogrammeerde’ plattegrond met een traditionele indeling met gangen en kamers. Binnen het dragende casco kan door kastenwanden te verschuiven en schuifwanden te verplaatsen, eenvoudig een heel andere indeling worden gemaakt. Zo wordt het atelier van Cecile op de begane grond in een handomdraai omgetoverd tot een kleine concertzaal; hier organiseren ze een aantal keren per jaar huiskamerconcerten voor vrienden, bekenden en mensen uit de buurt. Multifunctioneel is sowieso het gehele object: het kan horizontaal gesplitst worden maar ook kantoor aan huis op de beganegrond met een bovenwoning behoort tot de mogelijkheden.

Het is bovendien een duurzaam huis, niet alleen vanwege de zonnepanelen, de hoogwaardige isolatie, de vaste buitenzonwering en de warmtepomp op aardwarmte, maar ook door de toepassing van het dragende casco en het veranderbare inbouwpakket dat op termijn een heel ander gebruik mogelijk maakt zonder al te veel sloopwerkzaamheden. Overigens kan in het hele huis de vloerverwarming in de zomer worden gebruikt als vloerkoeling.
De muren zijn allemaal wit en de vloeren allemaal grijs, waarbij de ei-gele trap een eye-catcher is die samen met de vides de verdiepingen van het huis doorsnijdt én verbindt. ‘We hebben veel kleuren geprobeerd maar de zon kaatst zo intens warm op de gele muren langs de trap’, aldus Cecile.
Ad houdt van op ‘t oog eenvoudige details, die vervolgens voor de aannemer een uitdaging zijn om te maken. Bij de aansluiting van bijvoorbeeld trappen en kozijnen aan wanden is gekozen voor een strakke, heldere detaillering waardoor aftimmeringen achterwege kunnen blijven. De plinten maken deel uit van de wanden.

Kunst en design kom je overal in het huis tegen. Verder zijn de ruimtes vooral leeg. Alles is opgeruimd in de kastenwanden op de eerste en de tweede verdieping. ‘We kunnen het druk hebben in ons hoofd, maar het huis geeft rust.’ De schuifwanden van de grote boekenkast schermen ‘s nachts de slaapkamers af.
Het vrijstaande ligbad staat op de slaapkamer; badderend kijk je uit over het op het zuidwesten georiënteerde dakterras.

De voorgevel is terughoudend en voegt zich wat betreft de kleur naar de reeds aanwezige panden. Het consequent doorgevoerde halfsteens verband van het metselwerk wordt geaccentueerd door de diep terugliggende voegen. Bij de raam- en deuropeningen is het metselwerk ruim twintig centimeter omgezet, waardoor de gevels massief ogen. Het hout van de kozijnen valt weg achter het metselwerk, en tussenstijlen en -dorpels zijn achterwege gelaten, waardoor de ramen echte ‘gaten’ in de gevel worden. De achtergevel op het zuiden is uitgevoerd in wit gevelstucwerk. De reflectie van de zon biedt de stadstuin volop licht.
Aan de voorzijde van het huis valt de enorme taats-draaiende buitendeur op. ‘Een deur van deze afmetingen hoort bij een herenhuis, zoals die vroeger ook elders in de straat gebouwd zijn’. Ook opmerkelijk: de vier grote ramen aan de voorzijde. Beneden kan iedereen zien wat er bij ons gebeurt. Soms staan mensen met hun neus en voorhoofden tegen de ruit gedrukt’. ‘Wij vinden het contact leuk, dat hoort wat ons betreft bij wonen in de binnenstad. Beneden mag je binnenkijken, op de verdiepingen waar we wonen hebben we privacy en uitzicht op groen in de omgeving’.

Na jaren intens genoten te hebben is het tijd om dit prachtige object over te dragen aan nieuwe bewoners. Bij serieuze belangstelling bent u van harte welkom.

Poststraat 32
5038 DH Tilburg
895.000,- kosten koper

Stel een vraag over deze woning

Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Gerritse Makelaardij | Nieuwe Bosscheweg 105, 5017 JL Tilburg | T 013 580 20 70 | info@gerritsemakelaardij.nl|Privacyverklaring

inloggen