Uniek multifunctioneel stadsobject -wonen, werken, kantoor, winkel- in hartje centrum Tilburg. Dit karakteristieke stadsobject mogen we zeker bijzonder noemen; bijzonder qua locatie, architectuur en de verrassende stadstuin. Binnen het huidige bestemmingsplan zijn er diverse gebruiksmogelijkheden.

Bouwjaar ca. 1870
Perceel oppervlakte 700 m2
Inhoud totaal ca. 2560 m3
Totale gebruiksoppervlakte ca. 580 m2


Architectuur

Het object is in 1870 gebouwd als woonhuis van de heer C.F.J. van Niekerken. Het pand werd bij de grondige verbouwingen, die in de jaren 1922 en 1929 naar ontwerp van architect Jan van der Valk in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid aan zowel interieur als voorzijde zijn uitgevoerd, geschikt gemaakt voor de toenmalige functie van filiaal van de Nederlandse Bank. De afgelopen jaren is het pand in gebruik geweest als galerie en woning.

Het betreft een gemeentelijk monument dat tevens is gelegen binnen het rijk beschermende stadsgezicht Stadskern Tilburg.
Redengeving gemeentelijk monument: dit pand heeft architectuurhistorische waarde door de gaafheid van de gevel en als representant van de Nieuwe Zakelijkheid in Tilburg. Tevens neemt het ontwerp een opvallende plaats in in het oeuvre van de Tilburgse architect Jan van der Valk. Daarnaast heeft het pand cultuurhistorische waarde als bankgebouw, waarbij ook in het interieur nog sporen van deze functie bewaard zijn gebleven, zoals de draaideur en de diverse bankkluizen.

Locatie

Het object is op een zeer geliefde stadslocatie gelegen, nabij de Vijfsprong in de Stationsstraat. Deze Stationsstraat verbindt het N.S.-station van Tilburg met het centrum. Het is een gezellige straat -brede trottoirs en olijfbomen in bakken- met karakteristieke panden, die zeer divers in gebruik zijn: als winkel, kantoor, eetgelegenheid, hostel , notariskantoor of als verzamelgebouw. De omgeving rondom de Stationsstraat en de Vijfsprong wordt “dwaalgebied” genoemd, al dwalend wordt men verrast door de diversiteit van de omliggende straten.

Indeling

Het object bestaat momenteel uit een galerie/winkelgedeelte en een woongedeelte (bovenwoning).

Stationsstraat 38 (momenteel in gebruik als Galerie).

Overdekte entree, middels statige brede houten deuren te bereiken vestibule met toegang (via originele draaideur) naar de galerieruimte. Galerie(winkel-kantoor-bedrijfsruimte). Kantoorruimte met toegang naar kitchenette en naar de originele kluis. Hal met opgang naar de bovengelegen kantoorruimte. Vanuit de galerie is tevens de gewelfde kelder te bereiken. Verder is er een hal met toiletruimten en toegang naar de achtertuin, berging en naar de bovenwoning.

Totale bruto vloeroppervlakte begane grond ca. 254 m2

Stationsstraat 40 (bovenwoning).

Begane grond: entree met trapopgang. Portaal met toegang naar de tuin en naar de bergingen.
Niveau 1: werkkamer
Niveau 2: diverse verblijfruimten, waaronder woonkamer, keuken met toegang naar dakterras van 60 m2 en 2 slaapkamers,
Niveau 3: badkamer met douche en wastafel
Niveau 4: grote zolderruimte in gebruik als slaapruimten en opslag. Opstelling c.v. ketels en boiler.

Tuin

Deze voor de binnenstad unieke tuin is ingericht met gazon, diverse bomen, hagen en struiken.
Vanuit de tuin zijn de bergingen te bereiken.

Gebruiksmogelijkheden/Bestemmingsplan

De gebruiks-en indelingsmogelijkheden van dit stadobject zijn talrijk. In het vigerende bestemminsplan (Binnenstad 2010) heeft het de bestemming Centrum-Binnenstad en Waarde-Cultuurhistorie. Dit betekent dat het object bijvoorbeeld gebruikt kan worden als winkel, kantoor, dienstverlening, maatschappelijke voorzieningen, ondersteunende horeca en wonen. Ook de stadstuin kan op diverse manieren worden gebruikt. Meer informatie vindt u op www.ruimtelijkeplannen.nl

Algemeen

• Het betreft een gemeentelijk monument, gelegen in het rijksbeschermde stadsgezicht Stadskern Tilburg.
• Parkeren in de straat en op de nabijgelegen parkeerterreinen middels parkeervergunning.
• Men dient rekening te houden met modernisering/eigentijdse aanpassingen.
• In de koopovereenkomst worden een ouderdoms-en asbestclausule opgenomen.

Bezichtiging van het object is uitsluitend mogelijk na afspraak via ons kantoor.

Stationsstraat 38 40
5038 ED Tilburg
1.200.000,- kosten koper

Stel een vraag over deze woning

Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Gerritse Makelaardij | Nieuwe Bosscheweg 105, 5017 JL Tilburg | T 013 580 20 70 | info@gerritsemakelaardij.nl|Privacyverklaring

inloggen